Skip to main content

İNSAN BEYNİ HACKLENEBİLİR Mİ?

Ünlü siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan’la yaptığımız yazı dizisinin ikinci bölümünde yapay zeka ve yapay bilinç konusunu konuştuk. Yapay zeka tehlikeli mi? İnsan beyni hacklenebilir mi? İnsanın geçmişi yapay zeka ile silinebilir mi? Yapay zekanın eğitime ve meslek gruplarına katkıları neler? Hastalıklar yapay zeka ile tedavi edilebilir mi? Yapay zekanın vicdanı var mıdır? İşte Osman Demircan’ın Manşetteyiz Dergisinin Haziran sayısında yayınlanan çarpıcı açıklamaları…

 

Yapay zeka tehlikeli mi?

Yapay zeka tehlikesi değil. Bunu net bir şekilde söyleyebilirim, en azından bugün tehlikeli değil. Sosyal medya da 10 yıl önce tehlikeli değildi, bugün çıktı tehlikeleri. Yapay zeka yeni yeni hayatımızda… İlerleyen zamanlarda neye evrileceğini hep birlikte göreceğiz.

Yapay zeka tehlikeli değil, tehlikeli olan yapay bilinç.

Bugün işin konuşulmayan kısmı yapay bilinç ve bilince sahip olan insan. İnsanoğlu bir bilince sahip olduğu için yapay zekayı da insan yarattığı için orada tehlike gündeme gelebiliyor. Yapay bilinçte de senin benim gibi fikir üretebilen, karar verebilen, olasılıkları olan bir bilinçten bahsediyoruz. Tehlikeli olan bu! İnsanlığın sonunu yine insan getiriyor. Hal böyle olunca, insanı yok edersek insanlığın sonu gelmeyecek gibi bir önermeyi mantıklı bulabilen bir yapay bilinç bence çok tehlikeli olabilir. Zaten filmlere de konu olan kısım bu. Dolayısı ile şu anda hala yapay bilinç olmadığı için yapay zeka adına bir tehlikeden bahsedemeyiz. Ama yapay bilinç aşamasında gelindiğinde iş değişebilir. Şu anda bilinçli olan hala insan!

Elon Musk’un geliştirdiği yapay zeka ile insan beynini birleştirerek bazı hastalıkların tedavisinde olumlu sonuç alırız dediği Neuralink hakkında ne düşünüyorsunuz?

Düşünce ile cihazları kontrol edebileceğimiz ile alakalı ürünleri anlatırken artık canlı deneylere geçileceğini ifade etmişti Elon Musk. Burada kimsenin görmediği bir şey vardı. Yan tarafta bir makine duruyordu ve o makine insan beyin zarına o neuralink cihazını dikebilecek olan makineydi. Yani insan beynine o zarla bir şey dikebilecek makineyi icat etmiş adam. Yapay zekadan daha tehlikeli olan şey bu. Neuralink benim beynime eğer takılırsa sonuç olarak işte bu noktada endişelenmeye başlıyor olabiliriz. Ben de bir yapay zekaya entegre bir şekilde çalışırsam, yani ben yapay zekadan öğreneceğim yapay zeka benden öğrenecek… Karşılıklı öğrenirken yapay zeka artık bilinci de öğrenmeye başlarsa, bu büyük sorun olacaktır düşüncesindeyim. Bunlar şu an için uç şeyler ancak gerçekleşmesi de zor değil.

İNSAN BEYNİ HACKLENEBİLİR.

İnsan beyni hacklenebilir mi pekiyi?

Eğer bu tarz bir cihaz insan beynine takılırsa kesinlikle hacklenebilir. Olmayan görüntüler bana kopyalanabilir mi? Eğer benim kafamda böyle bir implant varsa, emin değilim ama kopyalanabilir de.

Pekiyi insanların bilinci silinebilir mi?

Aslında bunun mümkün olması ile dünya üzerinde çok sayıda insan rahatlayabilir. Hayatını kaybeden biri ile vedalaşabilme veya vedalaşamama, taciz tecavüz gibi travmatik bir şey yaşama ve bunun etkilerinden kurtulamama… Eğer gerçekten böyle bir implant bu tarz verileri silebilecekse insan beyninden, bu son derece olumlu bir şeye de dönüşebilir. Olaya bir de sadece yapay zeka olarak bakmamak lazım. Yapay zeka, robotik teknoloji, metavers… Bunları üçü birbiri ile karıştığı zaman aslında nasıl bir tehlike yaratacak? Robotik teknoloji ile robotlar üretiliyor, robotlara bütün savaş tekniklerinin öğretildiği yapay zeka hükmedecek ama yapay zekayı da insan yönetecek. İnsan bunu nerede yönetecek? Metavers gözlüğünü takacak ve robotun ya gördüğü ekranı görüyor olacak ya da gerçekten sanal olarak yaratılmış savaş alanını görüyor olacak. Teknolojinin ilk evrildiği yer genelde savaş teknolojileri oluyor.

Yapay zekanın eğitime katkısı nasıl olur?

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde eğitim dinamikleri de değişecek. Bugün çocukların önüne verdiğiniz kalın kitaplar ve kitaplarda ne zamandan kaldığı belli olmayan ve ne işe yarayacağı hiçbir zaman belli olmayan bilgiler yerine çocuklara saf matematiği sonuna kadar öğretin, bakın neler oluyor. Matematik bilen dünyayı bilir. Yeni eğiğim sisteminin bir parçası olabilir yapay zeka. Ben buna da evrileceğini düşünüyorum. Bu eğitim sistemi kesinlikle değişmek zorunda. Çocuk her türlü bilgiye istediği standartta ve kalitede ulaşabiliyorsa en kötü ihtimalle ayda 20 dolar verip ulaşabiliyorsa okulda geçirdiği vakit boşa geçirdiği bir vakittir. Okulda geçirdiği zamana değecek bilgiye ihtiyacı var çocuğun.

Bugün çocuklar ödevlerini yapay zekaya yaptırıyor, kurumlarda sunumlar yapay zeka ile hazırlanıyor, akademik makaleler yapay zeka ile hazırlanıyor.  Biliyorsunuz, Trump’ın fotoğrafları gerçekten tutuklanıyormuş gibi yapıldı, Papa’ya mont giydirildi. Siber zorbalık için kullanılıyor yapay zeka. Bunun önüne geçilebilecek mi? Elbette geçilebilecek. Ben nasıl hastalandığımda ilaç alıyorsam bilgisayarlar da hasta olmasın, onlara virüs bulaşmasın diye nasıl ki antivirüs sistemi kurulabiliyorsa, bugün de geliştirilen çok ciddi uygulamalar var. Bir metin, bir resim, bir video yapay zeka tarafından mı oluşturulmuş diye yapay zekaya soracağız. Bir şeyin doğruluğunu ispatlayacağız yani. CHAT GPT’nin Türkiye’de kullanıma açılması bence çok önemli bir şeydi. Hiçbir ülkenin aklına gelmeyen şeyler bizim aklımıza geliyor çünkü. Çocukların ödevlerini tamamen CHAT GPT ile yapabileceğini ben düşünemezdim, size çok açık söyleyeyim.

Yapay zeka robotik teknolojinin çok yaygın kullanılmasına neden oldu. Robotları her alanda görebiliyoruz artık.

Robot teknolojileri 15-20 sene önce işçinin elindeki işini aldı. Biz yapay zekaya nasıl öğretebileceğimizi öğrendikten sonra robot teknolojisi daha hızlı ilerleyemeye başladı. Hastanelerde ve evde bakımdalarda da bu teknolojiyi çok daha sık göreceğiz. Bu bizim akdemimizde de konuşulmaya başlandı. Birkaç ay önce Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Ebelik Bölümünde dijital ebelik konuşuldu. Ebelik yapay zeka, robot teknolojisi ve metavers gibi ortamlarda neye evrilecek? Bunlar konuşulmaya başlandı. Bu akademinin de gündeminde. İnsanlar sadece kontorlör olacaklar. Robot yapması gereken standart işleri yapacak, insanlar da kontrolör olacak. Cafe ve lokantalarda servis robotları da çok yaygınlaşmaya başladı. Bizim ülkemizde görülmeyen ama dünyada pek çok ülkede robot arkadaşlar satılmaya başlandı. Sipariş ediyorsunuz ve bir robot evinizde sizin hayatınız bir parçası oluyor. İnsan gibi davranıyor, sizi anlıyor, sizi anlayabilecek sizin de onu anlayacağınız cümleler de kuruyor. Bu da yakın zamanda gelecek.

Yapay zeka ile hastalıklar tedavi edilebilir mi?

Yapay zeka ile hastalıkların tedavisine başlandı. Özellikle meme kanseri ile alakalı birkaç çalışma yapılmaya başlandı. Sonuç olarak tıp ne ile çalışıyor? Tıp bilimi için önemli olan şey veri. O verilerden mantıklı sonuçlar çıkartacak yapay zeka platformunu siz oluşturup, o verileri yapay zekaya girerseniz, yapay zeka o tanı ile alakalı size destek olur. Yüzde yüz tanıyı koyabilir demiyorum. Tanı koyduğu da söyleniyor ama burada kesinlikle insana ihtiyaç var. Daha gelmeden CHAT GPT’nin son versiyonunda bir hekim hastası ile alakalı semptomların tamamını CHAT GPT’ye girip “Bu hastanın hastalığı nedir?” diye soruyor ve yapay zeka buna bir tanı koyuyor. İşin ilginç tarafı yapay zekanın koyduğu tanı ile doktorun koyduğu tanının aynı olması. Burada tabi ki sadece yapay zekaya güvenilmez ama doktora yardımcı olarak düşünülebilir. Bilginin doğruluğunun teyidi için kullanılıyor olabilir. Geçtiğimiz aylarda bir davaya doğrudan bir yapay zeka avukatlık etti.

Vicdani karar verebilir mi yapay zeka?

Hukuk kuralları çok net ve belli olan ve özellikle vicdani kararların olmadığı ülkelerde kullanılabilir. Vicdan aşamasında insana kesinlikle ihtiyaç var.

Yapay zeka bazı meslek gruplarını köreltebilir mi?

Öğretmenlik mesleği, insan kaynaklarında doğru eleman tespiti, mülakatlar, bilgisayarda kod yazma gibi mesleklerin yavaş yavaş körelebileceğini düşünüyorum.

Nft, kripto borsasının güvenliği ile ilgili ne söylemek istersiniz?

İşin içinde para varsa, tamamen yapay zekaya veya insana güvenilmemesi gerekir. Bugün kripto paralar ve NFT’de tamamen insana güveniliyor. Bankacılıkta, kripto ve NFT’de yapay zekaya güvenilir ama şu soruyu da sormak lazım. Banka müşterileri BDDK tarafından korunuyor ve denetleniyor bu yüzden güvenilirler. Ancak kripto ve NFT tarafında bir denetleyici kurum şu an için yok ve birçok kripto ve NFT sunucusunun şu an için başında bir adam oturuyor. O kişi “Ben bu şalteri kapatıyorum!” dediği anda her şey biter.

Leave a Reply