
İbni Sina Enstitüsü Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın ‘İbn-i Sina’nın El-Kanun fi’t-Tıb” (Tıbbın Kanunu) kitabının 1000’inci yılında, ‘İpekyolu Şifa Rotası İbn-i Sina Bilim, Kültür ve Sağlık Yılı programı’nı HERITAGE TURQUAZ Konferansı ile Özbekistan’ın Semerkand şehrinde başlattı.
Kültürel miras alanında bölgenin en önemli etkinliklerinden biri olan HERITAGE TURQUOISE 2025 Konferansı ve Sergisi, Özbekistan’ın Semerkand şehrinde bulunan İpek Yolu Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Etkinlik Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Silk Road Üniversitesi, Samdaqu, Taqu, IICAS, IRCICA, TUKTAV gibi çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşun desteğiyle düzenleniyor.
Alanında uzman yerli ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla kültürel mirasın korunması, dijitalleşme, sürdürülebilir turizm ve teknoloji temalarında gerçekleşen oturumlarda Türkiye’den İbn-i Sina Enstitüsü ve Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın katıldı. 28-30 Mayıs tarihler arasında gerçekleşecek etkinlikte Prof. Ahmet Taşağıl, Prof. Mavluda Yusupova, Dr. Youssef El Khoury, Birol İnceciköz, Dragana Lucija, Dr. Dario Taraborrelli, Dr. Ona Vileikis, Javier Ors Ausín, Simone Mantenelli, Evren Rutbil, Elbek Sobirov, Prof. Çiğdem Türkyılmaz, Prof. Mukhsin Khidirov ve daha birçok uluslararası uzman, konuşmacı olarak yer alacak.
Kültürel mirasın korunmasına yönelik yenilikçi fikirlerin paylaşılacağı, sektörel gelişmelerin tanıtılacağı ve uluslararası iş birliklerinin kurulacağı çok yönlü bir platform sunan HERITAGE TURQUOISE 2025; Uluslararası Ticaret Fuarı ile Türkiye, İtalya, Rusya, Hırvatistan, Azerbaycan ve Litvanya’dan sektöre hizmet ve ürün sağlayan firmalarla doğrudan temas fırsatı sunuyor. Ayrıca Networking Buluşmaları kapsamında; kamu, akademi ve özel sektör temsilcilerini iş birliği toplantılarını ile bir araya getiriyor.
“Bilim, kültür ve sağlık köprüleri kurulacak”
Konferansta konuşma yapan İbn-i Sina Enstitüsü ve Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın İpek Yolu Şifa Rotası projesinin açılışını yaparak amacını anlattı. Türk medeniyetinin yüzyıllar boyunca sağlık alanında örnek nitelikte çalışmalar yaptığına vurgu yapan Aydın, “İpek Yolu Şifa Rotası, İngiltere’den ABD’ye kadar uzanacak. Bilimin Doğu’dan Batı’ya akmasıyla bir bilim köprüsü kurulmuş olacak. Çünkü Batı’nın tıpta Rönesans’ı İbn-i Sina ile, mimarideki Rönesans’ı ise Mimar Sinan ile başlamıştır.” Dedi.
Projenin rotası ile ilgili bilgi veren Aydın, “7 Temmuz’da Paris’te ‘İpek Yolu Şifa Rotası ve Bilim, Kültür, Sağlık Başkentleri’ temalı sergi düzenlenecek. Ayrıca Amsterdam, Brüksel, Berlin, Londra ve New York’taki Türkevi binalarında açılacak sergilerle sürecek. Batı’da Amerika’ya kadar doğuda Çin’e ve güneyinde Endonezya’ya kadar uzanan yolculuklarla medeniyetimizin sağlık anlayışıyla Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin sağlık politikaları tanıtılacak. Aynı zamanda İbn-i Sina’nın “El-Kanun fi’t-Tıb” (Tıbbın Kanunu) adlı eserinin yazılışının üzerinden 1000 yıl geçti, bu kapsamda şifahane vakfiyelerinin kuruluşunun da 800. yılı olması dolayısıyla bu projeyi başlatmak istedik. Öte yandan proje kapsamında farklı ülkelerde gerçekleştirilecek konferans, panel ve söyleşilerle Türk tıp tarihi ve Türkiye’nin güncel sağlık politikaları anlatılacak.” İfadelerini kullandı.